Over It Griene Nêst

It Griene Nêst, gelegen aan de ‘Sintrale As’ en sinds januari ’17 de trotse buurman van één van de grootste zonneparken van Nederland, is in de wijde omgeving al jarenlang een begrip.

Voorheen was IGN een kenniscentrum dat zich richtte op het behoud van zeldzame (Friese) dieren-en fruitrassen. Het toenmalige bestuur van de stichting ‘It Griene Nêst’ kwam in de loop van 2016 echter tot de conclusie dat haar werk veelal werd gedaan door individuele organisaties zodat het bestaansrecht ter discussie werd gesteld.

De bouw van naastgelegen zonnepark bleek een mooie aanleiding om de doelstelling van de stichting opnieuw tegen het (zon) licht te houden. De groene stroom die op het park zou worden opgewekt, de duurzame inzet van mensen, die op It Griene Nêst werkervaring op deden, waren mede de aanleiding om eens met andere ogen naar dat woord ‘Grien’ te kijken.
De doelstellingen van de stichting zijn vervolgens aangepast. Er is een nieuw bestuur wat richt zich op duurzaamheid in de meest brede zin van het woord, ‘Duorsemens’, zoals men dat hier in Friesland noemt. Duurzame energie, het behoudt van Fryske Wâlden, de duurzame inzet van mensen, verantwoord gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen, kortom volop redenen om als ‘It Griene Nêst’ de blik op de toekomst te richten.

Bedrijvigheid op it Griene Nêst
Een bezoekje aan IGN is vanzelfsprekend mogelijk. Bezoekers hebben sinds juli ’17 de gelegenheid om in de voormalige winkel de inwendige mens te versterken. Er wordt koffie en thee geschonken met een lekkere versnapering, zo nodig een heerlijk broodje en een glas appelsap van de appels uit de boomgaard. Kortom er zijn voldoende mogelijkheden voor de ‘lekkere trek’!

De beestjes in de dierenweide zorgen op het terras voor de nodige afleiding en na afloop kun je als bezoeker nog even een kijkje nemen bij het zonnepark door langs de slootkant naar de voorkant te lopen en zo een overzicht te krijgen van de 27.000(!) panelen die met mekaar het gehele dorp Garyp van stroom voorzien.
Overigens zorgen de mensen van ‘Niemand aan de Zijlijn!’ (NadZ) er voor dat de bezoeker van haar/zijn ‘natje en droogje’ wordt voorzien. Zoals de naam al doet vermoeden, wil NadZ haar deelnemers weer ‘mee’ laten doen. Het doel van NadZ is op een duurzame inzet van mensen gericht. Dit in samenwerking met bedrijven en instellingen die van betekenis voor de maatschappij willen zijn.